Oedeembehandeling

Oedeem is een ophoping van vocht in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Hierbij verdwijnt het vocht niet of nauwelijks na een nachtje slapen. Lymfoedeem is een vochtophoping als gevolg van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling.

Header Voorbeeld
Header Voorbeeld
Header Voorbeeld

De oedeemfysiotherapeut

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, dit kan bestaan uit:

  • algemene oefeningen.
  • ademhalingsoefeningen.
  • specifieke oefeningen die zijn gericht op spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

De fysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst zij vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of om te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.