Medical taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape gebruikt wordt om spieren, gewrichten en gewrichtsbanden te ondersteunen. Het ondersteunt zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping gebruiken we voor de behandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en bij de behandeling van klachten door overbelasting.

Ook het verminderen van uitstralende pijn, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden. Medical taping is daarmee een aanvullende behandeling op andere behandelingen.

Header Voorbeeld
Header Voorbeeld
Header Voorbeeld

Achtergrond van medical taping

De tape die we gebruiken heeft dezelfde rekbaarheid als de menselijke huid. Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Hierdoor vormt de tape een soort tweede huid.

Deze tape kan nat worden zonder zijn functionaliteit te verliezen en heeft een antiallergische lijmlaag. De tape kun je daardoor probleemloos enkele dagen op het lichaam laten zitten.

Het is niet aan te raden om bodylotion te smeren op de plaats waar je getapet wordt. Verder is het prettig als de plek haarvrij is zodat de tape beter blijft zitten. De aangebrachte tape kun je gerust een aantal dagen laten zitten. Doordat de tape anti-allergisch en ventilerend is, kun je er gewoon mee douchen.

Duizeligheid

Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht. Een draaierig, zweverig of licht gevoel in je hoofd, het idee dat je niet stevig op je benen staat of gaat vallen. Bijna iedereen is weleens duizelig geweest en weet hoe vervelend dat is. Het kan een erg onzeker gevoel geven en het brengt je soms letterlijk en figuurlijk uit balans. In sommige gevallen treedt duizeligheid vaak op en wordt het zo hevig dat het je dagelijks leven flink beïnvloedt. Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. In de meeste gevallen is er namelijk goed wat aan te doen!

BBPD “goedaardige draaiduizeligheid”

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben en er bestaan verschillende vormen. Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) is de meest bekende variant van draaiduizeligheid. Het woord ‘benigne’ geeft aan dat dit een goedaardige vorm van duizeligheid is. Draaiduizeligheid ontstaat door een verstoring in het evenwichtsorgaan in het binnenoor. De klachten ontstaan na een plotselinge verandering van de positie van het hoofd, zoals bij gaan liggen, omdraaien in bed, opstaan, bukken of snel omkijken. Het duizelige gevoel komt daarbij plotseling op, is zeer heftig en duurt maar kort (meestal 15 tot 45 seconden). BPPD herstelt vaak spontaan, maar de periodes van duizeligheid kunnen zich weken- of maandenlang voordoen. Dit hoef je niet af te wachten, BPPD is heel goed te behandelen.

Bij draaiduizeligheid denk je vaak niet direct aan fysiotherapie, maar een gespecialiseerde fysiotherapeut kan BPPD vaststellen en de klachten snel en effectief verhelpen. De behandeling bestaat uit het maken van specifieke bewegingen van het hoofd door de fysiotherapeut, soms aangevuld met oefeningen voor thuis. Door deze behandeling herstelt het evenwichtsorgaan zich, waardoor de duizeligheidsklachten vaak snel verdwijnen en je het normale functioneren weer kunt oppakken.