Fysiotherapie bij Multiple sclerose (MS)
Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. Om nog onbekende redenen ontstaan er bij MS, ontstekingen in de zenuwen. Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed functioneren en ontstaan er klachten en eventueel uitvalsverschijnselen. De klachten verdwijnen soms weer maar kunnen ook (deels) blijven.
De klachten die kunnen optreden zijn afhankelijk van de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen optreden. Als dit bijvoorbeeld in de oogzenuw gebeurt, zijn er vaak klachten van pijn achter het oog en verminderd zien. Bij ontstekingen in het ruggenmerg kunnen er probleem ontstaan met het lopen, wordt het gevoel in de benen en soms een deel van de romp anders en kan de controle over de blaas verstoord raken. Veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, spasmes, verminderde spierkracht, coördinatieproblemen en geheugenproblemen.
Hoe vaak, waar en hoe ernstig ontstekingen optreden, varieert van persoon tot persoon. Daardoor heeft iedereen met MS zijn of haar eigen verhaal.
Behandeling van MS
MS is helaas nog niet te genezen. De behandeling richt zich vooral op het afremmen en vertragen ervan door middel van medicatie.
De rol van de Fysiotherapeut
Het is voor iedereen belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit geldt zeker ook voor een MS-patiënt. Bewegen zorgt voor een verbetering in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Het beloop van de MS kan niet tegengehouden worden, maar soms kunnen de functionele gevolgen van de ziekte beperkt worden.
Een fysiotherapeutische behandeling bij MS richt zich onder andere op:
- stijfheid en spasticiteit tegengaan
- vermoeidheid tegengaan
- spieren en gewrichten beweeglijk houden
- balans optimaliseren
- conditie opbouwen of onderhouden
- spierkracht opbouwen en onderhouden
- goede ademhaling bevorderen
- adviezen over het dagelijks leven en hulpmiddelen
- leefstijl adviezen